Traumatietoinen kohtaaminen lastensuojelussa - Vieraana Veli-Matti Karhu, psykologi ja väitöskirjatutkija

Veli-Matti Karhu, psykologi, tohtorikoulutettava ja lastensuojelun moniosaaja kertoo kiinnostuneensa traumatietoisesta työotteesta psykologian opintojensa aikana. Traumatietoisuus sai kiinnittämään huomioita toivon näkökulmaan, ja toi merkityksellisyyttä kaikkiin kohtaamisiin. Jokaisessa kohtaamisessa on Vellun mukaan jotakin hyvää.

Veli-Matti Karhu työstää parhaimmillaan väitöskirjaa traumatietoisesta ohjauksesta lastensuojelun sijaishuollossa. Sijaishuollossa olevat lapset ovat hyvin harvoin itse valinneet niitä asioita, jotka ovat menneet heidän elämässään pieleen. Nämä lapset tarvitsevat hyviä, lämpimiä ja luotettavia kohtaamisia, koska luottamus aikuisiin on usein järkkynyt. 

Yksi esiin tullut tutkimustulos on erittäin merkittävä. Mitä enemmän lapsen taustalla on haitallisia kokemuksia, sitä vaikuttavampaa traumainformoitu kohtaaminen on. Traumainformoitu työote vaikuttaa siis vähentävän aggressiivista käyttämistä sekä lastensuojelun rajoitustoimien tarvetta. 

Lastensuojelun sijaishuollossa tarvitaan erityisen paljon dialogia, keskustelua yhteisistä asioista. Tarvitaan myös mentalisaatiota, ymmärrystä mielestä. Ja tarvitaan suhteita, koska juuri suhteissa, kiintymyksen kautta  voi tapahtua paranemista. 

Veli-Matin ajatuksiin pääsee tutustumaan mm. GoStrongin blogissa: https://gostrong.fi/blogi/ Löydät meidät myös seuraavista palveluista:

Traumainformoitu Toivo sivut
Youtube
Facebook
Twitter @TraumaToivo


Traumainformoitu Toivo host: Aster Hedman. Jinkut: Beni